Greta

descarga

Clica aquí per escoltar

De sobte, una nota. Només una. I aquesta va ser la que va fer-me aixecar del llit. Vaig tantejar a les fosques per sobre el llit fins que vaig trobar alguna cosa que posar-me a sobre. Tenia fred, potser massa i tot per l’època a la que estàvem. Caminava descalça pel terra d’aquell apartament a mig muntar, esquivant les caixes de cartró mal obertes. Anava mig a la penombra, així que els meus passos eren lents i cautelosos. Passava la mà per la paret per fer-la servir de guia fins arribar a la cuina. Vaig veure el cendrer ple de burilles una sobre l’altra. El primer impuls va ser buidar-lo, però em vaig limitar a palpar  en els quatre paquets de tabac de sobre la taula fins trobar el que en tenia. No sabia on havia deixat l’encenedor, així que la caixa de llumins del marbre em va servir d’utilitat.

Quan el vaig tenir encès, em vaig recollir els cabells i vaig caminar cap a on venia el so de la nota. I em vaig quedar recolzada al marc d’on hi hauria d’haver una porta tard o d’hora.

Assegut davant el piano es mirava les tecles com si no sabés per on començar. Ara les blanques, ara les negres.

Posava els dits a sobre amb lleugeresa, com si no pesessin, i els tornava a aixecar a uns centímetres d’on els havia deixat. Es rascava el cap, despentinant-se i es passava els dits per la barba de més de cinc dies.

El mirava d’esquenes sense saber si ell notava que jo hi era allà. Sigil·losament vaig caminar cap allà i em vaig asseure a la banqueta sense dir-li res. Em va mirar i mentre em treia la cigarreta i fumava no va dir res.

Va posar les mans al piano, i va començar a tocar.  Primer només la melodia. Poc a poc, com si volgués que jo l’aprengués. No sabria dir què tocava, però no em resultava estranya. Com si en algun moment l’hagués escoltat en un altre lloc, fora d’aquest pis del centre de Barcelona.

Vaig intentar aixecar-me per anar a buscar un got d’aigua.

–          No et moguis.

Va començar a tocar amb l’acompanyament. Els dits llargs es bellugaven amunt i avall del piano mentre ell mirava a la paret que tenia davant.

–          Crec que l’he escoltada en algun lloc, pot ser?

Va somriure sense respondre’m.

–          No és d’aquella pel·lícula…ja saps…

Amb un gest de cap va indicar-me on havia de posar els dits. Vaig treure-li el cigarro dels llavis i me’l vaig posar jo. La mà dreta es va posar on m’havia indicat, i vaig prémer la nota que tocava. Ell va assentir amb el cap mentre seguia tocant. L’anava tocant amb el ritme que creia que tenia la cançó.

I de sobte, després de tant temps, vaig deixar-me portar. Els dits seguien la melodia com si l’hagués estat aprenent durant mesos. El seu braç esquerra va passar per sobre del meu, i va començar a tocar tres octaves més greus. Se’m va escapar un somriure i me’l vaig mirar satisfeta.

Vaig parar per apagar el cigarro em un got a mig buidar de vi que havíem comprat al vespre. Ell va treure les mans del piano i les va deixar a les seves cames nues.

–          On he escoltat aquesta cançó? – vaig insistir.

–          Enlloc.

–          Doncs em recorda…

–          Et recorda a tu?

–          A mi?- vaig dir mirant-li als ulls.

–          És teva si la vols.

–          Clar que la vull. I com es diu?

–          Es pot dir com tu…

–          Greta.

–          Això. Greta.

I aquell desconegut, en aquell pis desconegut, en aquella ciutat coneguda, em va regalar la meva cançó.

Vaig agafar-li les mans i el vaig estirar cap a fora del piano.

–          M’acompanyes?

–          T’acompanyo- va dir.

–          Agafa el vi.

–          No en queda.

–          Doncs agafa el tabac.

–          Em sembla que tampoc en queda.

–          Doncs només vine.

I pel passadís fosc va caure el jersei que havia trobat sobre el llit.

Un comentario en “Greta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s